top of page

Migrén piercing

Neked is rendszeresen fáj a fejed? Kínoznak migrénes rohamok? Nem is kell ecsetelnünk, hogy milyen borzalmas és kimerítő tud lenni. Az állandó fejfájás kihatással van a hangulatodra és a teljesítményedre is. Nem tudsz tőle koncentrálni, mindennapi teendőidnek eleget tenni,az életminőséged rovására megy.

A migrén piercing az úgynevezett vagus idegre fejt ki folyamatos nyomást. A piercing a fül belső kagylójában, a porcban elhelyezett testékszer, ahol egyrészt stimulálja a bőr alatt található idegeket és izmokat, másrészt endorfint szabadít fel, ami csökkentheti a fájdalmat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fejfájás a fej bármely részén jelentkező fájdalmat jelenti. A fájdalom jelentkezhet a fej egyik vagy mindkét oldalán is, jelentkezhet kis területen, egy pontból az egész fejbe sugározva vagy szorító érzésként is.  A fejfájás lehet éles fájdalom, lüktetés vagy tompa fájdalom, de kifejlődhet folyamatosan és hirtelen is jelentkezhet, valamint néhány órától akár napokig is eltarthat.
 

Migrén:

 

A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában féloldali fejfájás. Olyan erőteljes tünetekkel járhat, hogy az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen feküdjön és kivárja a roham végét. A nők 17, a férfiak 6 százaléka szenved migréntől. Bizonyos esetekben a fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be (aura), amelyek valamely érzékszervhez kapcsolhatók (pl. fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása). A migrént gyakran egyéb tünetek is kísérik, pl. émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. A migrén rendkívül kínzó lehet, órákig, esetleg néhány napig tartó munkaképtelenséget okozva.


Tenziós fejfájás:


A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa. Bár nem jár súlyos szövődményekkel, a munkavégző képességre és az életminőségre jelentős befolyással bír. A jellegzetes tünet a tompa, nem túl erős fájdalom, amely szinte szoros övként veszi körül a fejet. Rendszerint nem szorítkozik a fejnek csak az egyik oldalára vagy részére, hanem kétoldali vagy az egész fejre terjed; gyakran ráterjed a válltájékra is. A fájdalom harminc perctől akár egy hétig is tarthat, súlyossága az enyhe fájdalomtól a közepesig bárhol lehet. Legtöbbször nem befolyásolja jelentősen a normális napi tevékenységet. Mindazonáltal azoknak, akiket érint, némi korlátozással kell szembenézniük.

Cluster fejfájás:


A cluster fejfájás a fejfájások egyik legfájdalmasabb és legjellegzetesebb formája. A betegségre tipikusan a ciklikusan, úgynevezett clusterekben jelentkező fájdalom jellemző. A gyakori fejfájásos rohamok (cluster periódus) néha heteken-hónapokon keresztül kínozhatják a beteget, majd ezt felválthatja egy teljesen fájdalommentes periódus. A cluster fejfájás előzetes bevezető tünetek nélkül gyorsan lecsap, már pár percen belül kialakul a fájdalom. Jellegzetes, hogy a fejfájás a fej valamelyik oldalán alakul ki, és a roham alatt, sőt egy egész életen át ezen az oldalon marad. Néha azonban a fájdalom válthat a másik oldalra a következő rohamperiódus során. A betegek a fájdalmat éles, átható, égő fájdalomként jellemzik. A fájdalom típusos kísérőjelensége az azonos oldali könnyezés, orrdugulás vagy orrfolyás; a kötőhártya ereinek tágulata miatt a fájdalom oldalán a szem általában kissé vöröses.

Migrén szerű tünetek esetén feltétlenül keresd fel háziorvosodat, mert ez a tünet számos komoly probléma jelzése lehet! A tünet enyhítésére tett kísérlet NEM helyettesítheti a szakorvosi ellátást. A Migrén piercing az ún. elsődleges fejfájások esetén a leghatékonyabb, azaz ahol nincsen a háttérben mögöttes betegség.​

bottom of page